Implantaatprothese

Veel mensen hebben vaak last van hun prothese. Na enkele jaren tandeloosheid zal de kaak slinken. Dit is een natuurlijk proces. De kaak verdwijnt en de gebitsprothese heeft steeds minder houvast. Hierdoor ontstaan de gebruikelijke klachten: steeds meer etensresten onder de prothese, pijnplekken, loszitten van de prothese tijdens het spreken, etc. De levensvreugde kan bij sommigen hierdoor aanzienlijk minder worden, omdat men zich schaamt voor de prothese en voortdurend last heeft in de mond.

In veel gevallen is er zo weinig kaakbot dat een aanpassing aan de prothese of een nieuwe prothese weinig verbetering zullen geven. Implantaten bieden in de meeste gevallen een oplossing. De behandeling is nagenoeg pijnloos en het herstel gaat snel. Er worden kleine schroefjes (implantaten) in de kaak geplaatst en hierop wordt het nieuwe gebit vastgeklikt. Hierdoor beweegt het gebit niet meer in de mond, waardoor de problemen vrijwel direct verholpen zijn.
Implantaten kunnen bij vrijwel iedereen geplaatst worden, al geldt voor een goed resultaat wel een aantal voorwaarden. Zo moet er voldoende kaakbot aanwezig zijn om het implantaat in te verankeren. Bovendien is het van belang dat uw kaakbot, uw tandvlees en uiteraard uzelf gezond zijn.

Verder moet u bereid zijn de implantaten en de implantaatprothese (klikgebit) die daarop bevestigd wordt, goed te reinigen. Ook moet u met de implantaten en de prothese jaarlijks op controle bij de implantoloog en bij de tandprotheticus. Dit kan beide in onze praktijk.
Tot slot: roken en overmatig alcoholgebruik kunnen een nadelige invloed op het succes van de behandeling hebben.
De tandprotheticus en de implantoloog binnen onze praktijk werken op het gebied van de implantologie nauw samen. Ze verwijzen naar elkaar en hebben duidelijke onderlinge afspraken over de uit te voeren behandeling.
Implantologie
In onze praktijk kunt u rechtstreeks, zonder verwijzing, terecht voor het plaatsen van implantaten. Implantaten worden in onze praktijk geplaatst.
De behandeling duurt ongeveer 30 minuten, is nagenoeg pijnloos en het herstel gaat snel. Na een plaatselijke verdoving worden de implantaten in de kaak geplaatst. Na een ingroeifase wordt op deze implantaten het nieuwe gebit vastgeklikt. Hierdoor beweegt het gebit niet meer door de mond, waardoor de problemen vrijwel direct verholpen zijn.
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak geplaatst wordt en in het bot vastgroeit. Implantaten zijn gemaakt van titanium en worden door het lichaam en omringende bot zeer goed verdragen. Implantaten zien eruit als kleine schroefjes. Ze zijn klein, hebben een doorsnede van 3,5 tot 4,1 mm en een lengte van zo’n 8 mm. Ze zijn dus ongeveer net zo groot als een natuurlijke tandwortel. Wanneer het bot voldoende aan de kunstwortel is vastgegroeid, kan het implantaat dienen als steun voor een gebitsprothese. Uitgebreide onderzoeken en ervaringen hebben aangetoond dat implantaten, mits goed onderhouden, na tientallen jaren nog uitstekend functioneren.
Titanium
Onder de zogenaamde weefselvriendelijke metalen is titanium één van de beste stoffen voor het vervaardigen van implantaten. Daarom komt het gebruik hiervan in de moderne geneeskunde zeer regelmatig voor (bijvoorbeeld bij: botbreukplaten, kunstgewrichten en pace-makers). Titanium wordt door het menselijke lichaam volledig geaccepteerd; dat wil zeggen dat er geen afweerreactie van het lichaam optreedt.
Direct een afspraak maken? Klik hier voor contact.