Nieuwe Gebitsprothese: Informatie en Tips

Wennen aan uw nieuwe prothese

Een nieuwe prothese is een verandering voor de mond. U zal de tijd moeten nemen om eraan te wennen.

Uw oude prothese heeft een minder goede pasvorm en sluit niet meer goed aan uw kaak aan. Dit komt doordat de kaak geslonken is. Uw nieuwe prothese sluit wel weer goed aan en dit kan aanvankelijk een knellend gevoel geven. Gun dit tijd, wanneer er te snel aan uw nieuwe prothese geslepen wordt gaat deze wellicht zo los zitten als uw oude prothese. Wissel daarom, bij een knellend gevoel, de eerste twee weken een dag af met uw oude prothese. Let wel op dat u de volledige prothese (boven en onder) afwisselt. Wanneer het knellend gevoel na twee weken aanhoudt, maak dan een afspraak bij uw behandelaar.

Het duurt soms even voordat u met uw nieuwe prothese goed kunt spreken, kauwen of bijten. Neem niet al te grote happen. Eet eventueel zacht voedsel en kauw afwisselend links en rechts.

De spraak kan enige tijd lastig zijn: de letter S maar ook de T en de D kunnen in het begin problemen geven. Oefen door het hardop voorlezen van een stukje tekst en train uw mondspieren.

Een nieuwe prothese voelt anders aan dan uw oude prothese. Tanden en kiezen staan anders en de kiezen hebben weer ‘kauwknobbels’. Een nieuwe prothese geeft soms een vol gevoel in uw mond, met een vreemde smaak en wekt soms extra speeksel op.
Gun uzelf de tijd om hieraan te wennen.

Ga nooit zelf schuren of lijmen aan de prothese!

Maak bij blijvende pijnplekken een afspraak bij uw behandelaar.

Dagelijks gebruik

Voor uw kaken is het beter om de prothese ’s nachts uit te doen. Dit zal het slinken van uw kaak vertragen. Het tandvlees en de kaakwal krijgen dan de gelegenheid om ’s nachts tot rust
te komen. Ook kunt u dan ’s nachts niet knarstanden of tandenklemmen.

Wanneer u de prothese echter niet uit doet, wordt schoonmaken en masseren van het tandvlees met een zachte borstel, extra belangrijk. Ook wanneer u de prothese wel uit doet is het aan te raden dit regelmatig te doen.

Wanneer u de protheses uit doet, bewaar deze dan na het schoonmaken ’s nachts in water.

Past een prothese niet goed of doet het pijn: probeer het niet zelf te verhelpen met watten, kleeftandpasta of hulpmiddelen van de drogist. Dit werkt het sneller slinken van de kaakwal in de hand en is slecht voor uw tandvlees!

Ga voor aanpassing en reparatie van uw prothese naar uw behandelaar. Zelf lijmen kan een reparatie onmogelijk maken, lijmresten zijn niet volledig verwijderbaar waardoor de pasvorm blijvend verandert!

Schoonmaken van de prothese

Maak uw prothese na iedere maaltijd schoon. Het schoonmaken van een kunstgebit moet met zorg gebeuren, bij voorkeur met een gebitsborstel en ongeparfumeerde groene zeep. Gebruik nooit schuur-middelen, tandpasta of bijtende middelen om uw prothese te reinigen. Dit zorgt voor blijvende schade aan uw prothese. Leg de prothese ook nooit in kokend water, de kunststof kan hierdoor vervormen. Indien er toch tandsteenaanslag ontstaat, vraag dan uw behandelaar welke middelen u het best kunt gebruiken.
Leg bij het schoonborstelen een washandje in de wasbak of laat hier een laagje water in staan. Dit voorkomt beschadiging wanneer de prothese valt.

Masseer ook uw tandvlees met een zachte borstel om de doorbloeding te bevorderen en zo het slinken van de kaak tegen te gaan. Dit kunt u doen met tandpasta voor een aangename smaak.

Controle van uw prothese

Ook voor een prothesedrager is een regelmatige controle belangrijk. Laat uw prothese ieder jaar controleren op pasvorm, slijtage en druk op het tandvlees. Kleine veranderingen van de pasvorm zijn voor u niet altijd te merken. Terwijl deze veranderingen wel voor sneller slinken van de kaak
kunnen zorgen. Wanneer de prothese tijdig aangepast wordt kan dit voorkomen worden. Laat daarom regelmatig uw prothese controleren.

Direct een afspraak maken? Klik hier voor contact.

 

Implantaatprothese

Zorg, wanneer u een implantaatprothese heeft, dat u de implantaten iedere ochtend en avond goed schoonmaakt.

Prothese op drukknoppen

Maak de drukknoppen iedere ochtend en avond met een zachte borstel (bij voorkeur een elektrische) schoon. Ook het tandvlees rondom de implantaten moet goed worden schoongeborsteld. Dit kan aanvankelijk gevoelig zijn, maar de gevoeligheid verdwijnt na
verloop van tijd.

Prothese op steg (een staafje tussen de implantaten)

Borstel de steg iedere ochtend en avond goed schoon. Verder moet u met een rager goed onder het staafje schoonmaken. Ook hier moet u het tandvlees goed reinigen.

Het is voor de implantaten van belang dat jaarlijks controle plaatsvindt. De houvast en ook de sterkte van de implantaten wordt gecontroleerd. Ook de prothese moet jaarlijks gecontroleerd worden.

Direct een afspraak maken? Klik hier voor contact.

 

Eerste prothese na trekken van de tanden

Wanneer u de prothese direct na het trekken van tanden en/of kiezen heeft gekregen, houd dan de prothese de eerste 24 uur in. Daarna maakt u de prothese schoon en doet deze weer 24 uur in. Wanneer u de prothese er ’s nachts uit haalt is er een grote kans dat u deze er ’s ochtends niet meer in krijgt door de zwelling van het tandvlees.

Er kan wondpijn optreden. Zorg daarom dat u pijnstillers in huis heeft.
Vraag zonodig advies aan de tandarts die de tanden trekt!

Na het trekken van de tanden zal uw kaak veel veranderen. De prothese zal regelmatig aangepast moeten worden om de pasvorm te verbeteren. De eerste prothese (noodprothese) zal echter nooit een optimale pasvorm hebben. Dit komt doordat de kaak verandert en het tandvlees nog zeer gevoelig is. Ga regelmatig bij uw behandelaar op controle en laat de noodprothese tijdig, binnen anderhalf jaar, vervangen voor de definitieve prothese.

Direct een afspraak maken? Klik hier voor contact.